Datalagring, Ask-moln och FRA

Alla som vill le kan göra det nu, eftersom Smile29 har gått genom (jag nämnde det kort häromdagen). Tydligen så är det så att upphovsmannen inte vill spara sökningar på internet, utan att man inte ska få vara anonym på nätet, enligt en intervju på Europaportalen. Jag vet inte vilket som är värst, men det känns som om man borde försöka flytta in på I2P eller liknande snart. Där kanske man kan vara lite mindre övervakad.

Jag gör som Göran och Marcus och citerar Rick i PP:s pressmeddelande:

Kampanjen har varit medvetet utformad för att bara spela an på känslor, och har medvetet dolt avsikten att registrera alla sökningar som görs på nätet, säger Falkvinge. Detta har varit dolt i siffror och beteckningar som bara insatta känner igen. En välfinansierad kampanj har misslett europaparlamentariker till att skriva på för att kränka sina väljares fundamentala rättigheter. Man måste fråga sig vem som ligger bakom detta.

Det är skrämmande att man använder den här typen av övertalning, eftersom det är så svårt för politiker att stå emot när någon anklagar dem för att stötta pedofiler. Självfallet måste ju de som utnyttjar barn sexuellt ställas till svars för sina handlingar, men övervakning på det här sättet är inte rätt väg att gå. På Enligt Min Humla går det att läsa om paparazzibilderna på Miley Cyrus som tydligen klassas som barnporr, eftersom hon tydligen varit klantig nog att lämna trosorna hemma.

För övrigt har visst fru Ask lagt fram ett nytt roligt förslag om att öka kameraövervakningen i landet, dels genom att underlätta att få tillstånd för kameraövervakning, dels genom att butiksägare ska få sätta upp kameror utan förhandsbedömning. Piraten Anders jämför regeringen med de gamla grekerna, ty bägge har en farlig Ask och J-O skriver om Askometern som är på noll igen. Citerar det senare inlägget:

Kameror avskräcker inte mentalt störda och våldsamma människor.
Kameror avskräcker inte berusade eller drogpåverkade människor.
Kameror avskräcker helt enkelt ingen av de som gör brott oplanerat, t.ex. i vredesmod.

När är det dags för våra politiker att ta tag i grundproblemen, istället för att ge sig på symptomen? Tänk om läkare skulle handla på samma sätt:

Patient: Hej, mitt ben börjar se lite konstigt ut.

Läkare: Ja, vi måste genast amputera benet.

Patient: Men…

Läkare: Det förstår du väl att det inte kan få vara så här?

Patient: Ja, men jag var ju här för ett par veckor sen med nageltrång, men då sa ni att det inte var något att bry sig om.

Läkare: Nej, då var det ju inte i vårat intresse att göra något, ju större ingrepp desto bättre.

Det är för övrigt lite drygt två år sedan som FRA fick sin verksamhet reglerad i lag. Reglerad i lag, det låter ju mycket bra, gör det inte? Nej, faktum är att det inte är helt bra, eftersom det har visat sig att FRA bröt mot lagen innan den här lagändringen trädde i kraft, kan man ju bara utgå från att de kommer att förflytta fram sina positioner och ”signalspana” på mer än vad lagen säger att de får göra. Förutom detta, kommer de antagligen att vidarebefordra en hel del till utländska underrättelsetjänster och garanterat SÄPO och vanliga polisen. Det är ju så att i det här landet får man använda bevis oavsett hur man fått tag på dem, exempelvis att man hittade Anna Linds mördare i PKU-registret.
Många verkar tycka att det är hemskt att ”brottslingar” inte döms och får hårda straff, och anser att rättsväsendet borde sluta dalta med alla dessa förbrytare som får springa lösa. De verkar inte ha förstått att man inte ska bli dömd för ett brott, om det inte kan bevisas ”bortom rimligt tvivel” att man verkligen har begått brottet. Hellre 99 odömda brottslingar än 1 oskyldigt dömd person.
Vad är då faran med signalspaning, datalagringsdirektiv och övervakning? Tänk dig att du passerar i närheten av där ett mord just sker, pratar i telefon eller  skickar mail/sms där du uttrycker din frustration över något med exempelvis orden ”jag känner fan för att döda någon”, eller något liknande uttryck. Eftersom man inte hittade några fysiska bevis, kollar man övervakningskameror, mobiler och liknande, hittar dig och du blir helt plötsligt åtalad för mord. Du kanske inte döms, men du kanske råkar hamna i något register över misstänka brottslingar vilket förhindrar att du får jobb, får svårare att resa någonstans, eller så kanske registret bara läcker, och du upptäcker plötsligt att någon ljusskygg organisation försöker pressa dig på pengar för att inte lämna ut informationen till andra olämpliga personer. Även om det sista lär nog bara inträffa om man är någon publik person.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, RÖSTA PIRAT den 19 september!