En gång var ordet…

Tänk vad mycket man kan säga med ett väl valt ord, med ett ord försvann stora delar av allmänhetens förtroende för Piratpartiet. Det förstörde knappast våra chanser att komma in i riksdagen, det fanns många andra brister som orsakade det. Däremot kan det ha fått oss att missa 1%-spärren, men vad gör väl det nu.

Nu måste vi fokusera på att få ordning på en bättre struktur, se till att vi har en interndemokrati som faktiskt fungerar, eller satsa på något inte lika fullt demokratiskt system. Det funkar inte att säga att vi har 100% medlemsstyrt, när många ändå följer partiledningens förslag och åsikter av ren lättja. Det betyder att oavsett så blir det toppstyrning, även om man vill kalla det något vackrare.

I en perfekt värld, vore alla medlemmar intresserade av att verkligen ha en åsikt, en vilja att få partiet till framgång. Alla skulle komma med konstruktiva förslag och inga skulle mobbas för att de lagt ett förslag som inte helt passar normen. Tyvärr är detta en utopi idag, och kommer nog att alltid vara så. Det kommer alltid finnas folk som inte orkar sätta sig in i hur saker och ting sköts, utan bara hänger med strömmen. Jag vet, för jag har helt klart sådana tendenser själv.

Vad behöver då ändras? Väldigt mycket, skulle jag vilja säga. Först måste vi införa ett system där någon i beslutande position inte får stanna i den positionen hur lång tid som helst. Därefter borde vi försöka få fram en lämplig ledningsstruktur i partiet, gräsrotsnivå på det mesta i all ära, men det är mycket lättare att få folk att engagera sig om det finns en stabil lokal organisation. Det finns garanterat en hel del annat som borde åtgärdas, men det har jag inte kunskap eller kompetens att komma med förslag om.

Det skulle även behövas någon bättre plattform för kommunikation, problemet är väl bara att det nog knappast finns någon som fungerar för att 16000+ medlemmar ska kunna ha möjligheten att utnyttja det till fullo. Ett forum är bra, men den som inte är insatt möts av en stor mur av text.

Nu har jag inte petat in några länkar i detta inlägget, främst för att se om de få som besöker min blogg anser att det här är läsvärt och vill sprida det vidare. ;) Men även för att jag håller på att somna och inte orkar leta efter lämpliga inlägg att länka.